Olli Rusi – Kirjeitä hyllystäni

Mietteitä karavaanariharrastuksesta ja muutenkin

Kiinnostaako?

6/recent/ticker-posts

Matkalla Kiuruvedelle

Artikkelini SF-Caravan Lahden Seutu ry lehdessä Vaunuposti 1/2024. Alempana tekstimuodossa käännöksiä varten.

SF-Caravan Lahden Seutu ry jäsenlehti VaunuPosti 40 vuotta

 

Juhlavuotta pukkaa…

 

 

Yhdessä harrastaminen on juhlimisen arvoinen asia. On tää hienoo hommaa… ja tuottaa vastuullisesti hyvinvointia harrastajille itselleen, vierailujen kohteille että tuottaa nämä positiiviset vaikutukset luonnon haittojen kannalta kohtuullisin vaikutuksin. Hyvinvoinnin lisäksi harrastuksemme voi olla hyvän omantunnon lähde.

 

Pitkäaikainen yhdistyksen toiminta ja lehden lähes parin ihmisten sukupolven mittainen jatkumo on osoitus myös muuntautumiskyvystä ja uusiutumisesta. Albert Einsteinin kerrotaan tokaisseen elämän olevan vähän kuin polkupyörällä ajamista – täytyy ylläpitää liikettä jotta pysyy pystyssä. Se ei tietenkään tarkoita jatkuvaa tästä hetkestä irti rimpuilua, vaan valmiutta ottaa vastaan uusia asioita – vanhoja hylkäämättä. Tämä tarkoittaa myös viestijuoksun tavoin kapulan siirtämistä suoritusvuorossa seuraavalle. Tiimityöskentelyä.

 

SF-Caravan ry täyttää vuonna 2024 kuusikymmentä vuotta. Juhlavuoden teema on ”Vapaasti vastuullinen”. Tuolle taipaleelle mahtuu paljon erilaisia vaiheita, erilaisia ihmisiä ja myös muutoksia. Eihän maailma kuusikymmentä vuotta sitten ollut lainkaan kuten nyt. Suomessa vasta alkoi uusi aika mahdollisuuksineen ja yksilön vapauksineen. Myös neljänkymmenen vuoden jakso on tuonut melkoisia myllerryksiä tapahtumiin ja myös tapaamme ajatella asioista. Lehden perustamisen aikoihin Flashdance -elokuva villitsi maailmaa. Uuno Turhapuron muisti palaili pätkittäin ja käytännössä vuonna 1983 syntyi Yhdysvalloissa internetin edeltäjä ARPANET, joka käynnisti huiman muutoksen siirtymällä käyttämään Internet-protokollaa. Noin kymmenen vuotta siitä yleinen internet levisi yliopistopiireistä hyökyaaltona kaikkialle. Henkilökohtaiset tietokoneet olivat kehityksensä alkuaskelmilla ja graafisesta käyttöliittymästä alkoi tulla ensimmäisiä versioita syrjäyttämään tekstimuodossa kirjoitettavat komennot. Ajatella, nyt VaunuPosti tulee kaikille sähköisessä muodossa ja sitä luetaan varmasti paljon myös älypuhelimilla. Huima muutos kun ajatellaan neljänkymmenen vuoden takaisia ”kännyköitä”. Itse asiassa nimi ”kännykkä” otettiin Nokian toimesta käyttöön vasta 1989. Muistan kyllä. Näitä laitteita oli vain juppien raahattavina, ei kuten nyt lähes jokaisen koulunsa aloittavan repussa. Aivan maanvaivaksi asti. Pitää onnitella ihmisiä jotka ovat luovineet kaikkien näiden muutosten viidakossa säilyttäen kuitenkin vapauden ja yhteisöllisyyden ihanteet asian ytimessä. 

 

Kestävyys ja vastuullisuus ovat nousseet uusiksi mantroiksi joita toistellaan kaikissa yhteyksissä. Ajattelutapamme on muuttunut ja on edelleen nopeasti muutoksessa. Enää ei pelkästään oma hyöty riitä perusteeksi valinnoille, vaan entistä useampi tarkastelee asiaa myös muiden näkökulmasta. Mitä tarkoitetaankaan vastuullisuudella? Hyvä ja tunnustettu tarkastelutapa on ottaa huomioon eri näkökulmia – ympäristönäkökulma, talouden näkökulma ja sosiaaliset vaikutukset. Viisautta on tasapainottaa näitä keskenään yksisilmäisyyden sijaan. Yksi hyvä määritelmä vastuullisuudelle on se, että tunnistetaan omien valintojemme seurausvaikutukset näihin eri näkökulmiin. Ei pelkästään yhteen niistä, vaan niihin kaikkiin. Tätä ei tehdä muiden pakottamana, vaan omien tiedostavien valintojen perusteella. Itseä ja tulevaisuutta varten.

 

Meidän harrastuksemmehan ei ole osa ympäristöongelmaa, vaan osa sen ratkaisua.

 

Ympäristönäkökulmasta voidaan viime aikojen tutkimusten perusteella todeta keskimääräisen suomalaisen karavaanarin tuottavan hiilidioksidipäästöjä harrastuksen kautta noin tuhat kiloa vuodessa. Yhden tonnin. Vapaa-ajan ja matkustamisen muotona tämä on vaihtoehtojaan merkittävästi vähemmän haitallinen harrastustapa. Harrastus on toteuttanut Metsähallituksen kestävän luontomatkailun periaatteita jo ennen kuin niitä suosituksina julkaistiin. Julkisen vallan olisi viisasta huolehtia kotimaan matkailun toimintaedellytysten turvaamisesta. Tässä asiassa on paljon edelleen kehitettävää. Talouden näkökulmasta olisi aika jo tunnistaa harrastuksemme monin tutkimuksin osoitettu virkistävä vaikutus vierailupaikkakuntien talouden elinvoimaisuuteen ja työllistämiseen. Lisäksi Metsähallitus on lisäksi juuri julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan kansallispuistoissa tapahtuvan luontoliikkuminen säästää kansantaloudessa 164 miljoonaa euroa. https://www.luontoon.fi/-/selvitys-kansallispuistoissa-liikkuminen-saasti-yhteiskunnan-rahoja-164-miljoonaa-euroa-viime-vuonna?fbclid=IwAR0xZH7fAbWafhfiLRlMjpUx8w68fvzLUiE6DEEdXZL-Dn0UqfNcqPBkqQw . Tässä toimessa matkailuajoneuvoharrastajien osuus on merkittävä.

 

Mutta entäpä se tärkeä sosiaalinen näkökulma? Harrastuksemme on tärkeä henkireikä koko ajan haastavammaksi tulevassa arkielämämme paineissa. Todella tärkeä keino edistää omaa hyvinvointia ja voimavarojen ylläpitoa. Harrastus tukee toki paikallista taloutta ja työllistymistä sekä erityisesti paikallisen kulttuurin arvostusta. Mehän matkailemme paljon tutustuaksemme kiinnostavalla tavalla erilaisiin ympäristöihin ja paikalliseen kulttuuriin.  Me luomme itsellemme todenmukaista kuvaa elinympäristöstämme tutustumalla erilaisuuteen ja heräämällä sen kautta myös tunnistamaan omat erityispiirteemme muiden vaihtoehtojen joukossa. Olen kirjoittanut aiemmin että voimme perustellusti sanoa harrastuksemme lisäävän sosiaalista pääomaa ja sivistystä. Käytännön tasolla.

 

Haluaisin tässä yhteisöllisen lehden juhlanumerossa edellisten lisäksi kiinnittää huomiotamme yhdistystoiminnan ja aktiivijäsenten luomaan lisäarvoon. Ajatelkaapa miten SF-Caravan Lahden Seutu ry sekä VaunuPostin puitteissa vapaaehtoiset tekevät satoja, ellei tuhansia tunteja työtä yhdistyksen noin 1800 jäsenen ja myös vierailijoiden hyvinvoinnin eteen. Se tekee huomattavan määrän tehtyä työtä jokaista jäsentä kohden. Se on arvokasta työtä ja tekijöiden jaksamisesta on vastuu meillä kaikilla, oikeastaan jokaisella meistä. Huomaammeko arvostaa tuota työtä ja antaa tukea sen tekijöille? Onko meillä itsellämme mahdollisuuksia vaikka pienellä vapaaehtoistyön panoksella auttaa ylläpitämään tällaista toinen toisillemme tehtävää hyvinvointia rakentavaa työtä? Jos jokainen pystyisi antamaan aktiivien tueksi vaikka pienen työpanoksen, olisi yhteisön ylläpitäminen siihen sitoutuneille ihmisille huomattavasti kevyempää ja palkitsevampaa vapaaehtoistyötä.

 

Sinä voit omilla toimillasi vaikuttaa ympäristöön, talouteen mutta erityisesti yhteisöllistä työtä tekevien ihmisten motiiviin ja jaksamiseen. Sen lisäksi että samalla teet itsellesi hyvän mielen. Kysy mitä juuri sinä voit tehdä yhteisen hyvän rakentamiseksi. Vaikka pienessäkin määrin.

 

 

Onnittelut ja hatunnosto vielä kerran aktiiviselle joukollenne sekä VaunuPostin että SF-Caravan Lahden Seutu ry piirissä tekemässä hyvää meille muillekin harrastajille!

 

 

SF-Caravan ry

 

 

Olli Rusi

puheenjohtaja




Lähetä kommentti

0 Kommentit